Hemolifie a jiné krvácivé choroby v rámci urgentní medicíny. Připravuje se projekt indetifikátorů

Možná už se i vám stalo, že v případě těžkého úrazu, dopravní nehody či mozkové příhody (nebo „jen“ bolesti hlavy) vám nebyla poskytnuta adekvátní pomoc. Aby takových nešťastných událostí, které mohou končit tragicky, bylo co nejméně, chystá Český svaz hemofiliků a Hemojunior velký projekt identifikátorů.

Pro významou akci se v hemofilických organizacích vžil jednoduchý název „identifikátory“. Vedení ČSH i Hemojunioru spolu s dalšími partnery, odbornými garanty či dobrovolníky na tom intenzivně pracuje už víc než rok. První pomyslnou „vlaštovkou“ byla účast MUDr. Ondřeje Zapletala z dětské hematologie ve FN Brno na tzv. Pelhřimovských večerech, kdy si členové zdravotnické záchranné služby z Česka a Slovenska vyslechli přednášku věnující se hemofilikům v urgentních stavech.

Loni v září se pak konal na půdě poslanecké sněmovny seminář na podobné téma – jmenoval se Hemofilici pohledem lékařů zachranné služby a urgentních příjmů. Za účasti záchranářů a politiků se disktuvalo o tom, jak nejlépe hemofilikům a dalším osobám s poruchou srážlivosti pomoct. Byl to pro ČSH a Hemojunior jakýsi úvodní výkop, nyní se fotbalovou terminologií – když máme v Rusku ten šampionát – blížíme ke konci prvního poločasu.

Na pozvání ZZS Libereckého kraje se zástupci hemofilických organizací zúčastnila akce s „P155 Liberecká – Sanitkové rojení“. Spolu s firmou BodyID prezentovali tzv. identifikátory, které by měly usnadnit záchranářům i lékařům urgentní medicíny neodkladnou péči o hemofiliky v nesnázích. Přítomné záchranáře z většiny krajů České republiky projekt zaujal, což je důležité.

Právě partnerská společnost BodyID vyrábí červené náramky, na nichž bude název hematologického centra včetně „hotline“ telefonního čísla a základní diagnóza. Díky spolupráci s firmou BodyID mají hemofilici možnost využít také volitelný online zdravotní profil. Jde o službu, díky které mohou záchranáři v případě nehody zjistit prostřednictvím internetu či SMS i dodatečné informace, které se na náramek nevejdou. Jako jsou osobní údaje, kontakty na osoby blízké, další informace o zdravotním stavu (alergie apod.), předepsané léky či jakoukoliv jinou volitelnou informaci. Do online zdravotního profilu je možné nahrávat také dokumenty, typicky lékařské zprávy. Profil má pro použití v zahraničí také anglickou verzi. Standardní cena služby je 99 Kč / měsíc, hemofilikům nabízí BodyID dva roky bezplatného používání. Více informací najdete na stránkách https://www.bodyid.cz/.

identifikatory2Mezi identifikátory patří rovněž – mnohým z vás už znamé – plastové průkazky hemofilika, speciální polep kartičky pojištěnce a také červené termotašky pro převoz srážecích faktorů při cestách autem či jinými dopravními prostředky. Momentálně ČSH a Hemojunior distribuuje hlavně mezi odbornou veřejnost letáky „DOPORUČENÍ PRO URGENTNÍ STAVY U PACIENTŮ S HEMOFILIÍ A VON WILLEBRANDOVOU CHOROBOU“, které velí jasně: „Nejdřív faktor!“

Vyrobeny už jsou také letáčky pro „interní“ potřebu – tedy tak, abyste jako hemofilici či von Willebrandi či jejich rodiny a okruh nejbližších věděli, co se chystá a jak vlastně při urgentních stavech s hemofilikem a osobami s vrozenou krvácivovou chorobou postupovat.

Zástupci hemofilických organizací se budou snažit, aby „druhý poločas“ začal co nejdříve, iděálně před letními prázdninami. Sledujte proto pozorně webové i facebookové stránky Českého svazu hemofiliků a Hemojunioru, kde vás budeme informovat o dalším postupu.

Věříme, že se povede tuto smysluplnou a potřebou aktivitu dotáhnout do zdárného konce. Ačkoliv si přejeme, abyste vy, vaše děti či jiní rodinní příslušníci „identifikátory“ raději nikdy nepotřebovali, tak chceme především eliminoval tragické následky nesprávného postupu při péči o hemofiliky.